Het weer in Posadas

current
max

Posadas is een stadje in de provincie Córdoba, gelegen in het zuiden van Spanje. Het ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van de stad Córdoba en telt zo'n 6.000 inwoners. Het stadje ligt aan de oever van de Guadalquivir rivier, wat het een mooie en schilderachtige locatie maakt.

Posadas maakt deel uit van de gemeente Posadas-Cardena, een gemeente die gevormd wordt door de steden Posadas en Cárdena. De gemeente heeft in totaal ongeveer 8.500 inwoners. Het gebied waar de gemeente gelegen is, is rijk aan natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden, wat het een populaire bestemming maakt voor toeristen.

 

Posadas is vooral bekend om zijn rijke culturele erfgoed. Het stadje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Posadas een belangrijke stopplaats voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. De stad heeft nog steeds veel oude gebouwen en monumenten die herinneren aan deze rijke geschiedenis.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Posadas is het Kasteel van Posadas, dat dateert uit de 10e eeuw. Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel veranderingen ondergaan en heeft nu een mix van verschillende architecturale stijlen. Het kasteel is open voor bezoekers en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende vallei en de Guadalquivir rivier.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación, die ook dateert uit de middeleeuwen. Deze kerk is een voorbeeld van barokke architectuur en heeft prachtige fresco's en beeldhouwwerken. Andere populaire attracties in de gemeente zijn het natuurpark Sierra de Hornachuelos en de archeologische vindplaats Medina Azahara.

 

Historie

Posadas is een plaats met een rijke historie, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Het is gelegen aan de oevers van de Guadalquivir-rivier, in het hart van de provincie Córdoba. In de middeleeuwen was Posadas een belangrijke vestingstad die de grens tussen het islamitische en christelijke Spanje bewaakte. De Moorse invloeden zijn nog steeds terug te vinden in de architectuur van de stad.

In de 13e eeuw werd Posadas veroverd door koning Ferdinand III van Castilië, waarna de stad in handen kwam van verschillende adelshuizen en religieuze orden. Tijdens de regeerperiode van Karel III in de 18e eeuw kreeg Posadas een belangrijke economische impuls dankzij de textielindustrie. Deze industrie bleef groeien tot in de 20e eeuw.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) speelde Posadas een belangrijke rol als steunpunt voor de Republikeinse troepen. Na de oorlog werd de stad weer onderdeel van het nieuwe, autoritaire regime van Franco. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er weer meer politieke vrijheid in Spanje en kreeg Posadas een meer democratisch bestuur.

Posadas is vandaag de dag een levendige stad met ongeveer 7.000 inwoners. De meeste mensen werken in de landbouw of in de dienstverlenende sector. Er zijn verschillende festivals en evenementen gedurende het jaar die de lokale bevolking en toeristen trekken. Zo is er het feest van de patroonheilige van de stad, San Blas, in februari en is er in juli een muziekfestival dat internationale artiesten trekt.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Posadas is de kerk van San Juan Bautista. Deze kerk werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft een prachtig, barok interieur. Daarnaast is er het Museo Histórico Municipal, dat zich richt op de geschiedenis van de stad en de regio.

Posadas ligt in een prachtig landschap en biedt een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Er zijn verschillende routes die de omgeving verkennen en bezoekers kunnen genieten van de ongerepte natuur. In de omgeving van Posadas bevinden zich ook verschillende historische locaties, zoals het kasteel van Almodóvar del Río en de archeologische vindplaats Medina Azahara.

 

Natuur

Posadas ligt te midden van een landschap dat gekenmerkt wordt door de prachtige natuur. De omgeving biedt volop mogelijkheden voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de natuurlijke schoonheid die deze regio te bieden heeft.

De plaats Posadas wordt omringd door prachtige natuurparken en reservaten die de thuisbasis zijn van vele soorten planten en dieren. Het natuurpark Sierra de Hornachuelos ligt op slechts enkele kilometers afstand van Posadas. Dit park is een beschermd natuurgebied en beslaat een gebied van meer dan 60.000 hectare. Het park staat bekend om zijn diversiteit aan planten en dieren. Hier vindt men eikenbossen, kurkeikenbossen en dennenbossen die het gebied een groen karakter geven. Het park biedt een ideale leefomgeving voor dieren zoals wilde zwijnen, vossen, otters en verschillende soorten vogels, zoals de slangenarend en de steenarend.

Het Parque Natural de la Sierra de Cardeña y Montoro is een ander natuurgebied dat zeker een bezoek waard is. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 38.000 hectare en is de thuisbasis van verschillende soorten wilde dieren, zoals de Iberische lynx, die in het park een veilig onderkomen hebben gevonden. Naast de lynx leven er nog talloze andere diersoorten in het park, zoals wilde zwijnen, herten, steenbokken en verschillende soorten roofvogels.

De natuurlijke schoonheid van Posadas strekt zich uit tot aan de oevers van de rivier Guadalquivir. Langs de oevers van deze majestueuze rivier bevinden zich verschillende kleine natuurgebieden, waar men kan genieten van het prachtige uitzicht op het water en de omliggende natuur. De oevers van de Guadalquivir zijn ook de thuisbasis van verschillende soorten vogels, waaronder de witte ooievaar en de grote zilverreiger.

In de omgeving van Posadas vindt men ook verschillende boomgaarden, waaronder de beroemde sinaasappelboomgaarden van de regio. De boomgaarden bloeien in het voorjaar en bieden een prachtig kleurenpalet van geel, wit en oranje. In de zomer kan men genieten van de zoete geur van rijpe sinaasappels die aan de bomen hangen.

 

Culturele route

De gemeente heeft een mooie culturele route opgesteld door Posadas. Deze begint bij de Paseo de Pedro Vargas, daterend uit de 19e eeuw, met een metalen booggevel uit het jaar 1910 en gaat dan verder naar de Gaitán-straat, de oude kalifaatweg, de koninklijke weg die leidt naar Veracruz, een oude kapel van de Educandas, gesticht aan het begin van de 19e eeuw. Deze hermitage fungeert al meer dan een eeuw als een school. De route leidt vervolgens langs de overblijfselen van een klooster naar de Plaza de los Lavaderos, een plein waar de bevolking vroeger samen kwam om te wassen. Na een bezoek aan de eerder genoemde Santa María de las Flores-kerk leidt de route naar de oudste wijk La Morería die dateert uit het jaar 500 na Christus, waar je via slingerachtige paadjes terecht komt bij Arquito, één van de ingangen van het fort. De wandeling eindigt bij het stadhuis met een binnenplaats met Toscaanse zuilen, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.

 

Eduardo Torroja-brug

Als je de stad nadert kun je niet heen om de brug, gebouwd in de jaren '40 en '50. Het bestaat uit een 235 m lang metalen geraamter. De brug moest de bergen van de Sierra de Hornachuelos met het platteland verbinden, omdat de Guadalquivir vanaf Córdoba tot Palma del Río tot dat moment alleen per boot kon worden overgestoken.

In 1951 werd de brug over de rivier de Guadalquivir geopend door de minister van Openbare Werken, de graaf van Vallellano.

Ongeveer 3 kilometer van Posadas vindt je het dorp Rivero de Posadas. Dit dorp is aan het eind van de jaren '50 ontstaan en de unieke constructie en witgekalkte gevels van de huizen zijn karakteristiek voor dit deel van Córdoba.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy