Het weer in Lucena

current
max

Een straat in Lucena

In het zuiden van de provincie Córdoba ligt de gemeente Lucena op een strategisch punt tussen de provinciehoofdsteden Málaga en Córdoba.

In 2020 was de stad dan ook met 42.733 inwoners na de hoofdstad de grootste stad van de provincie.

De stad heeft de bijnaam Stad der Dichters (Perla de Sefarad) en een archeologische vindplaats waar de grootste Joodse necropolis van het Iberisch schiereiland is gevonden met zo'n 400 graven uit de 11e eeuw.

 

Geschiedenis van Lucena

Alhoewel de omgeving ruim 450.000 jaar geleden al huis bood aan pre-neanderthalers en later ook de Feniciërs en Romeinen de stad aandeden begint de werkelijke historie in de periode van de Moorse overheersing in Andalusië.

De sporen van dit verleden zijn terug te vinden in de Cueva del Ángel, een grot aan de voet van de Sierra de Aras, één van de belangrijkste prehistorische vindplaatsen in Europa.

Los Tejares zijn de overblijfselen van de ovens van een Romeinse aardewerkfabriek die gedeeltelijk zijn gerestaureerd.

Tussen de 8e en 12e eeuw werd Lucena (toen Eliossana) als enige stad in Al Andalus vrijwel uitsluitend door Joden bewoond. Deze culturele dynamiek die de stad dus de bijnaam Parel van Sefarad opleverde. Er was een belangrijke Joodse universiteit die deze cultuur waarborgde.

In de 12e eeuw werd de "Stad van de Joden" binnengevallen en verwoest door de Almohaden vanwege hun weigering zich tot de islam te bekeren, hierop trokken de Joodse overlevenden vrijwel allemaal naar Toledo.

In de 13e eeuw werd de stad veroverd door de Christenen en nadat de Moorse koning van Granada, Boabdil, werd verslagen in de Slag bij Lucena werd hij opgesloten in de Torre del Castillo del Moral op de Plaza de España, waardoor dit later werd uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Het feit dat er in de stad Christenen, Joden en Arabieren leefden leverde de stad ook de titel Stad van de Drie Culturen op.

In de 18e eeuw bloeit de stad economisch op onder invloed van de olijvenproductie en de wijngaarden. Daarnaast staat de stad bekend om de Lecantiaanse kaars en de perula, een Moorse groene aarden pot.

In de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich ook tot de op één na grootste meubelproducent van Spanje (na Valencia) en een toeristische trekpleisters vanwege de tientallen monumentale panden in de stad.Tempel op Sierra de Aras

 

Natuur en klimaat

In de gemeente ligt ongeveer 6 kilometer ten zuiden van de satd het natuurpark Sierra de Aras, een berg vana 868 meter hoogte die zijn naam dankt aan de ontdekking van overblijfselen van de altaren van een tempel, op de top was een uitkijktoren, vanaf de top kun je op heldere dag 25 steden in Córdoba, Málaga, Granada en Jaén onderscheiden.

Er groeien exotische pijnbomen, steeneiken en een verscheidenheid aan struiken (zwarte meidoorn, gaspeldoorn, mastiek, brem, enz.) en je vindt er verschillende grotten waar archeologische vondsten zijn gedaan, waaronder de Cueva de Ángel.

Op nog geen 10 kilometer ten oosten van de stad ligt het Parque Natural de las Sierras Subbéticas, een natuurpark van ruim 32.000 hectare en verschillende toppen boven de 1200 meter hoogte. Het park herbergt meer dan 1200 plantensoorten en er leven vele roofvogels. De hoogste bergtop os de Tiñosa, behorend bij de Sierra de la Horconera, die met zijn 1570 meter de hoogste van de provincie Córdoba is.

Het klimaat in Lucena is continentaal mediterraan, wat zorgt voor maxima boven de 40 graden in de zomer. De droge zomers worden afgewisseld door natte winters waarbij het niet ongebruikelijk is dat er bij zware regens 40 liter per m² valt.

 

ToerismeEl Torre del Castillo del Moral

De stad bruist van het culturele toerisme dankzij haar rijke historie. Naast het eerder genoemde Joodse necropolis en de Torre del Castillo del Moral vormt het Plaza Nueva het kloppende hart van de stad waar je de Iglesia de San Mateo vindt.

Het Palacio de los Condes de Santa Ana is een prachtig paleis uit de 18e eeuw met een marmeren trap met indigokleur (afkomstig van het tin uit de mijnen van Lucena).

Naast tal van andere prachtige kerken is er de Barrio de la Barrera, een wijk die traditioneel wordt geassocieerd met de flamenco en waar de huizen traditioneel in allerlei verschillende kleuren wordn geschilderd.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy