Het weer in Tabernas

current
max

Sierra de los Filabres is een uitgestrekt natuurpark gelegen in de provincies Almería en Granada in Andalusië, Spanje. Het park strekt zich uit over een oppervlakte van bijna 145.000 hectare en ligt in het zuidoosten van Spanje, tussen de dorpen Bacares, Tahal, Serón, Velefique en Lubrín.

Het park wordt gekenmerkt door ruige bergen, prachtige valleien en een overvloed aan dennen- en eikenbossen. Het is een uitgestrekt en divers gebied waar natuurliefhebbers kunnen genieten van de adembenemende uitzichten, wandelpaden, mountainbikeroutes en de rijke flora en fauna.

Sierra de los Filabres is met name bekend om zijn geologische diversiteit. Het landschap bestaat uit rotsachtige bergketens, kloven en ravijnen die werden gevormd door jarenlange erosie. Het natuurpark is tevens de thuisbasis van verschillende soorten wilde dieren, zoals de berggeit, de steenarend, de Spaanse keizerarend en de zwarte ooievaar. In de talrijke rivieren, beken en stroompjes leven vissen als forel en meervallen.

Het natuurpark Sierra de los Filabres is een gebied van grote ecologische waarde en het is dan ook een belangrijke plek voor de bescherming van het ecosysteem van Andalusië. Het park biedt vele mogelijkheden voor recreatie en educatie en is daarmee een perfecte bestemming voor iedereen die wil genieten van de natuurlijke schoonheid van Andalusië.

 

Landschap

Het natuurpark Sierra de los Filabres is werkelijk een bijzonder mooi gebied. Het park bevindt zich in het oostelijke deel van Andalusië en beslaat een oppervlakte van ongeveer 200.000 hectare. Het landschap van het park bestaat voornamelijk uit bergen, plateaus en kloven en is daarmee een spectaculair gezicht. Het hoogste punt van het park is de Calar Alto, met een hoogte van 2.168 meter boven zeeniveau. Deze berg is vooral bekend om zijn astronomisch observatorium, dat op zijn top staat en een van de belangrijkste ter wereld is.

Maar niet alleen de Calar Alto is een belangrijk kenmerk van het park. Er zijn nog veel meer bergen die een belangrijke rol spelen in het park. Zoals bijvoorbeeld de Tetas de Bacares, die met een hoogte van 2.069 meter boven zeeniveau, net iets lager is dan de Calar Alto. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bergen die te vinden zijn in het natuurpark Sierra de los Filabres.

Naast de bergen heeft het park ook een aantal grote rivieren die dwars door het landschap lopen. Een van de grootste rivieren in het park is de Almanzora-rivier, die zijn oorsprong vindt in de Sierra de los Filabres. De rivier stroomt door een groot deel van het park en is de belangrijkste waterbron voor de omgeving. Naast de Almanzora-rivier zijn er nog vele andere kleine rivieren en beekjes die het park doorkruisen en bijdragen aan de schoonheid van het landschap.

Het natuurpark Sierra de los Filabres is dus een gebied dat zeer divers is qua landschap. Het is een plek waar de bergen en rivieren samenkomen en waar je volop kunt genieten van de schoonheid van de natuur.

 

Dieren en planten

Het natuurpark Sierra de los Filabres is niet alleen bekend om zijn adembenemende landschap, maar ook om zijn rijke fauna en flora. Het park is de thuisbasis van vele diersoorten, waaronder enkele bedreigde soorten.

Een van de meest opvallende dieren in het park is de Spaanse keizerarend, een zeldzame vogelsoort die alleen in Zuid-Spanje voorkomt. Andere roofvogels die in het park leven zijn de havikarend, de slechtvalk en de steenarend. Het park herbergt ook verschillende soorten uilen, waaronder de oehoe, de kerkuil en de steenuil.

In de dichte bossen en weelderige valleien van het park leven talloze zoogdieren, waaronder wilde zwijnen, dassen, vossen en lynxen. De Iberische wolf, die in het verleden in het park leefde, is tegenwoordig helaas verdwenen. Ook de Spaanse berggeit en de Spaanse steenbok zijn te vinden in de bergachtige gebieden van het park.

Wat betreft de flora, Sierra de los Filabres is een zeer divers gebied met verschillende soorten planten en bomen. Er zijn uitgestrekte bossen van kurkeiken, aleppodennen en steeneiken, en de bodem is bedekt met struiken en kruidachtige planten zoals rozemarijn, tijm en lavendel.

In het voorjaar worden de heuvels en valleien van het park omgetoverd tot een kleurrijk tapijt van bloemen. Wilde orchideeën, klaprozen en krokussen zijn slechts enkele van de vele bloemen die in het park bloeien.

Het park herbergt ook enkele endemische plantensoorten, waaronder de Filabres-anjer en de Sierra Nevada-kers. Deze planten zijn uniek voor de regio en worden alleen gevonden in de bergen van Zuid-Spanje.

 

Wandelen en fietsen

Het natuurpark Sierra de los Filabres is niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers, maar ook voor avonturiers en sportievelingen. Het park biedt een aantal fantastische wandel- en mountainbikeroutes die door de prachtige natuur leiden. Een van de bekendste routes is de Sendero de los Bajos, een wandelroute van ongeveer 10 kilometer die begint bij de stad Serón. De route loopt door bossen en bergen en biedt prachtige uitzichten over de vallei. Een andere populaire wandelroute is de Ruta de la Mala Mujer, een pad dat begint bij de stad Vélez-Blanco en langs de indrukwekkende rotsformatie van El Fraile loopt.

Naast wandelen en mountainbiken biedt het park nog veel meer activiteiten. Zo kun je er paardrijden, paragliden en kanoën. Een bijzondere activiteit is het bezoeken van de oude mijnen in de omgeving. In het park zijn verschillende mijnen te vinden waar vroeger zilver, lood en ijzer werd gewonnen. Tegenwoordig zijn deze mijnen verlaten en kun je er rondleidingen krijgen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de mijnbouw in het gebied.

Een andere aanrader is het bezoeken van de thermale baden in de buurt van het park. Het water in deze baden is rijk aan mineralen en heeft helende eigenschappen. Het is dan ook een populaire plek voor mensen die last hebben van spier- en gewrichtspijn.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis is er ook genoeg te zien in het park en de omgeving. Zo zijn er verschillende archeologische sites te vinden die teruggaan tot de Moorse tijd en de Romeinse periode. Een van de hoogtepunten is de archeologische site van Los Millares, een oude nederzetting uit de Koper- en Bronstijd.