Het weer in Aracena

current
max

Sierra de Aracena y Picos de Aroche is een prachtig natuurpark gelegen in de provincie Huelva in het zuidwesten van Andalusië. Het park strekt zich uit over een oppervlakte van 186.827 hectare en is een belangrijke toeristische bestemming voor liefhebbers van de natuur en het buitenleven.

Het park is bekend om zijn weelderige landschap, met uitgestrekte bossen van kurkeiken, steeneiken en kastanjebomen. Er zijn tal van wandelroutes door het park, waarbij je langs adembenemende uitzichtpunten komt en door rivierdalen en kloven wandelt. Het park biedt ook een habitat voor een groot aantal dieren, waaronder wilde zwijnen, herten, lynxen en vele vogelsoorten.

Helaas is het park ook bekend vanwege de vele bosbranden die er in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Deze branden hebben grote schade toegebracht aan de flora en fauna van het gebied en hebben geleid tot een vermindering van het aantal dieren in het park. Gelukkig werken de autoriteiten hard aan het voorkomen van nieuwe branden en het beschermen van het park.

 

 

Landschap

Het landschap van het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche is werkelijk betoverend. Het park strekt zich uit over een groot gebied en biedt een diversiteit aan landschappen, variërend van glooiende heuvels tot diepe kloven en valleien. De hoogste berg van het park is La Peña de Arias Montano, die een hoogte van meer dan 1100 meter heeft. Vanaf de top van deze berg heb je een adembenemend uitzicht over het park en de omgeving.

Het natuurpark is doorkruist met verschillende rivieren, waarvan de Rio Tinto en de Rio Odiel de grootste zijn. Deze rivieren zijn van groot belang voor de flora en fauna in het park en bieden ook tal van mogelijkheden voor wateractiviteiten, zoals kanoën en vissen.

Het landschap van het park is grotendeels bedekt met mediterrane bossen, waaronder eiken, kastanjes, kurkeiken en dennen. Deze bossen bieden onderdak aan talloze diersoorten, waaronder everzwijnen, herten, lynxen en diverse soorten vogels, zoals uilen, spechten en gieren.

Het park staat ook bekend om zijn karstlandschappen, die ontstaan zijn door de werking van water op de kalksteenbodem. Hierdoor zijn er in het park diverse grotten en grottenstelsels te vinden, waaronder de Grutas de las Maravillas in de stad Aracena. Deze grotten zijn een ware attractie voor toeristen en bieden een fascinerende kijk op de ondergrondse wereld.

Het natuurpark is ook rijk aan cultuur en geschiedenis. Verschillende dorpen en stadjes in het park hebben een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Een van de bekendste dorpen in het park is Almonaster la Real, waar je onder andere een 10e-eeuwse moskee en een middeleeuws kasteel kunt vinden.

 

Dieren en planten

Het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche herbergt een rijke flora en fauna die over het algemeen goed bewaard is gebleven. Door de gevarieerde landschappen zijn er tal van dieren te vinden in het park, waaronder enkele bedreigde diersoorten.

Een van de meest iconische diersoorten in het park is de Iberische lynx, een zeer zeldzame katachtige die met uitsterven wordt bedreigd. Het natuurpark heeft de grootste populatie Iberische lynxen van alle beschermde gebieden in Andalusië. Daarnaast leven er ook wilde zwijnen, damherten, reeën, vossen, genetten, stekelvarkens en otters. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de vele soorten vogels die hier te vinden zijn, zoals de grijze gors, de notenkraker en de blauwe rotslijster.

Het park is ook rijk aan planten en bomen. In de hogere gebieden zijn er veel kastanjebomen en eiken, terwijl in de lagere gebieden en langs de rivieren veel populieren en wilgen groeien. Er zijn ook talloze wilde bloemen en planten te vinden, waaronder de Spaanse aak, de geurige wilde jasmijn en de orchideeënfamilie.

In het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche is er veel aandacht voor het behoud van de natuurlijke omgeving. Zo zijn er diverse projecten opgezet om de bedreigde diersoorten te beschermen en worden er maatregelen genomen om de natuurlijke habitats te behouden. Ook wordt er gestreefd naar duurzaam toerisme, waarbij de natuurlijke omgeving niet wordt aangetast.

Wandelen en fietsen zijn populaire activiteiten in het park, en er zijn veel routes die door het prachtige landschap voeren. Een van de meest spectaculaire routes is de Sendero de los Pueblos Blancos, ofwel de route van de witte dorpen. Deze route voert langs verschillende dorpen en biedt prachtige uitzichten over het landschap.

 

Wandelen en fietsen

Het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche is een populaire bestemming voor wandelaars en mountainbikers vanwege de vele routes die het park biedt. Er zijn routes van verschillende moeilijkheidsgraden, variërend van korte wandelingen tot meerdaagse tochten.

Een van de bekendste wandelroutes in het park is de Sendero de la Umbría, die begint in de buurt van de stad Aracena. Deze route volgt een rivier en biedt prachtige uitzichten op het landschap van het park. Andere populaire wandelroutes zijn de Sendero de la Garganta de los Infiernos, de Sendero de los Castaños en de Sendero de la Peña de Arias Montano.

Voor mountainbikers zijn er ook verschillende routes beschikbaar. De meest populaire route is de Ruta del Agua, die door verschillende dorpen in het park gaat en de mogelijkheid biedt om de lokale cultuur te ervaren terwijl je fietst.

Naast wandelen en mountainbiken biedt het park ook andere activiteiten, zoals klimmen, paardrijden en vogels kijken. Het park heeft een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder arenden, gieren en uilen, en is daardoor ook een populaire bestemming voor vogelaars.

Er zijn ook verschillende dorpen in het park die een bezoek waard zijn, zoals Alájar, Aracena en Jabugo. Deze dorpen zijn bekend om hun traditionele architectuur en culinaire specialiteiten, zoals de beroemde Jabugo-ham.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy