Het weer in Málaga

current
humidity
wind

Het natuurpark Montes de Málaga is een spectaculair natuurgebied dat ligt in het hart van Andalusië. Het park is gelegen in de bergen ten noorden van de stad Málaga en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende valleien en bergketens. Het natuurpark staat bekend om zijn unieke en gevarieerde flora en fauna, en wordt gezien als een van de belangrijkste ecologische schatten van Zuid-Spanje.

Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 5.000 hectare en wordt gekenmerkt door zijn ruige, bergachtige landschap. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen of te paardrijden en biedt vele mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten in de buitenlucht. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige uitzichten op de bergen en de Middellandse Zee, terwijl ze door dichte bossen van pijnbomen, eiken en kurkeiken wandelen.

 

Montes de Málaga is ook bekend om zijn belangrijke rol in het behoud van de biodiversiteit van het gebied. Het park herbergt vele zeldzame plantensoorten, waaronder enkele endemische soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Ook zijn er verschillende soorten wilde dieren te vinden in het park, zoals steenbokken, wilde zwijnen, dassen en vossen.

 

Landschap

Het landschap van het natuurpark Montes de Málaga is werkelijk adembenemend. Het park ligt op een steenworp afstand van de stad Malaga, maar het voelt alsof je in een compleet andere wereld bent. Het is een oase van rust en stilte, en de natuur is hier op zijn best.

Het natuurpark bestaat uit verschillende bergketens, waarvan de hoogste pieken meer dan 1.000 meter hoog zijn. De hoogste top van het park is de Pico de la Cruz, die 1.031 meter hoog is en een spectaculair uitzicht biedt over de omgeving. Een andere berg die de moeite waard is om te beklimmen, is de Cerro del Moro, die 982 meter hoog is. Deze berg biedt ook een panoramisch uitzicht over de omgeving, inclusief de stad Malaga.

In het park bevinden zich ook verschillende rivieren en stroompjes die door de bergen stromen en voor prachtige landschappen zorgen. De grootste rivieren zijn de Guadalmedina en de Guadalhorce. Beide rivieren ontspringen in het park en stromen richting de Middellandse Zee. De Guadalhorce is de grootste van de twee rivieren en stroomt door een spectaculaire kloof voordat hij uitmondt in de zee.

Naast de bergen en rivieren heeft het park ook talloze kleine valleien en ravijnen. Deze worden vaak gebruikt als wandelroutes en bieden een uniek landschap om te verkennen. Sommige van de valleien zijn bezaaid met olijfbomen, terwijl andere bedekt zijn met dennenbossen. Er zijn ook verschillende watervallen in het park te vinden, waarvan de Cascada del Salto del Agua de meest populaire is. Deze waterval ligt verscholen in een kleine vallei en is een ware verborgen schat.

 

Dieren en planten

Het natuurpark Montes de Málaga is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan dieren. Het park is het leefgebied van verschillende soorten zoogdieren, vogels en reptielen. Sommige van deze soorten zijn endemisch voor het gebied en zijn nergens anders ter wereld te vinden.

Een van de meest opvallende dieren in het park is de Iberische lynx. Dit is een bedreigde diersoort en er zijn er nog maar een paar honderd over in het wild. Andere zoogdieren die in het park leven zijn onder andere de wilde kat, de genetkat, de vos en de das. Er zijn ook verschillende soorten herten en wilde zwijnen te vinden in het park.

Vogelliefhebbers zullen ook genieten van een bezoek aan het natuurpark Montes de Málaga. Er zijn meer dan 160 verschillende soorten vogels te vinden, waaronder arenden, uilen, spechten en ijsvogels. Een van de meest opvallende vogels is de steenarend. Deze majestueuze vogel is de grootste roofvogel van Europa en kan soms worden gezien zwevend over het park op zoek naar prooi.

Het park heeft ook een grote verscheidenheid aan planten en bomen. Het grootste deel van het park is bedekt met mediterrane bosjes, bestaande uit bomen zoals eiken, steeneiken, johannesbroodbomen en olijfbomen. Er zijn ook dennenbossen en kurkeikenbossen te vinden in het park.

Een van de meest opvallende planten in het park is de Montpellier-cistus. Deze struik heeft grote, witte bloemen en groeit overal in het park. Andere opvallende planten zijn onder andere de lavendel, tijm en rozemarijn, die allemaal groeien in het wild in het park.

Naast de planten en dieren zijn er ook verschillende wandelpaden en uitkijkpunten in het natuurpark Montes de Málaga. Een van de meest populaire wandelingen is de Sendero del Pinsapo. Deze wandeling brengt je door het dichte bos van de pinsapo, een zeldzame soort dennenboom die alleen te vinden is in een klein gebied van Andalusië.

 

Op stap in Montes de Málaga

In het natuurpark Montes de Málaga zijn er verschillende wandel- en mountainbikeroutes die de prachtige natuur van het park laten zien. Een van de bekendste wandelroutes is de Sendero de los Montes, een route van ongeveer 8 kilometer die begint in de buurt van de bezoekerscentrum en door de dennenbossen van het park leidt. Deze route biedt prachtige uitzichten op de bergen en valleien van het park en is geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Een andere populaire wandelroute is de Sendero del Arroyo de la Ventilla, een route van ongeveer 10 kilometer die begint bij de bezoekerscentrum en door een prachtige kloof met een rivier loopt. Deze route is wat uitdagender dan de Sendero de los Montes vanwege de hoogteverschillen en ongelijke ondergrond, maar de prachtige uitzichten en het geluid van het kabbelende water maken het zeker de moeite waard.

Voor de mountainbikers zijn er verschillende routes met verschillende moeilijkheidsgraden. Een van de populaire routes is de Ruta de las Tres Colinas, een route van ongeveer 20 kilometer die begint bij de bezoekerscentrum en door de heuvels van het park loopt. Deze route biedt uitdagende beklimmingen en afdalingen, maar ook prachtige uitzichten over de valleien en bergen van het park.

Naast wandelen en mountainbiken zijn er nog veel meer activiteiten te doen in het natuurpark. Zo kun je er ook paardrijden, vogels kijken en picknicken in de aangewezen gebieden. Het park biedt ook educatieve activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals natuurexcursies en workshops over flora en fauna.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy