Het weer in Andalusië

current
max

In Spanje is net als in Nederland een verzekering van je motorvoertuig verplicht als je een auto of motor bezit.

Verder zijn er geen verplichte verzekeringen, wat uiteraard niet wil zeggen dat het niet verstandig is om te zorgen dat je goed verzekerd bent, naast een ziektekostenverzekering is het verstandig om ervoor te zorgen dat je je inboedel goed verzekerd hebt.

 

Zorgverzekering

Ook uitkeringsgerechtigden en pensionada's met inkomen uit Nederland die premie moeten betalen in Nederland, maar wonen in Spanje, hebben recht op publieke zorg, hiertoe moet het zogenaamde E121-formulier (verkrijgbaar bij het College voor Zorgverzekeraars in Nederland) ingevuld worden.

Wanneer je de zorg die de Seguridad Social biedt onvoldoende vindt of wanneer je hier niet voor in aanmerking komt kun je in Andalusië een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten.

 

WoningVerzekeren

Als je een huurhuis hebt, zorg dan dat je een inboedelverzekering afsluit die inbraak en diefstal van goederen vergoed.

Als je een koophuis hebt zoek dan een goede opstalverzekering uit die naast inbraak en diefstal ook verzekert tegen brand, storm en blikseminslag. Kijk goed naar het gebied waar je woont en houdt de verzekeringsvoorwaarden goed in de gaten. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont met verhoogde kans op bosbranden is het wel belangrijk dat de verzekering dat dekt.

 

Motorvoertuig

De autoverzekeringen in Spanje hebben een vergelijkbaar systeem als in Nederland, je bent verplicht een WA-verzekering af te sluiten (het enige verschil is dat in Spanje daar automatisch een inzittendenverzekering bij in zit, wat in Nederland niet zo is), je kunt deze verhogen tot WA-plus of een all-risk verzekering afsluiten. Spaanse verzekeringen kennen ook een no-claim korting net als in Nederland, kijk dus bij het afsluiten of je hiervan iets mee mag nemen uit Nederland.

De autoverzekering kent geen dekking tegen diefstal uit de auto.

 

Overige verzekeringen

Andere verzekeringen die waarschijnlijk verstandig zijn om af te sluiten zijn een WA-verzekering (voor schade aan derden), een rechtsbijstandverzekering en (vooral wanneer je regelmatig terugreist naar Nederland) een doorlopende reisverzekering. Overleg bij emigreren naar Spanje met je verzekeringsagent of je bepaalde verzekeringen wellicht gewoon mee naar Spanje kunt verhuizen.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy