Heb je plannen om te emigreren naar het zonnige zuiden van Spanje of denk je erover een appartement te kopen om er te kunnen overwinteren?
Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat, want het is een grote stap en een huis kopen in Andalusië gaat net even anders dan in Nederland.
Vaak is het slim om eerst een huurhuis te zoeken, zodat je kunt kijken of je echt kunt aarden in een bepaalde omgeving voor je overgaat tot de aankoop van woonruimte.
Woningen zoeken
NIets is zo leuk als het bekijken van huizen of appartementen, maar omdat Andalusië nu eenmaal niet langs de deur ligt is het van belang dat je alvast probeert een selectie te maken en afspraken maakt met makelaars voordat je afreist. Zo zorg je ervoor dat je je tijd in Spanje goed kunt besteden. Laat in je schema wat ruimte vrij om makelaars de kans te geven je met een huis te verrassen als ze je voorkeuren beter op hun netvlies hebben of als je behoefte hebt een huis voor een tweede keer te bezichtigen.
Een bod doen
Heb je een droomhuis of -appartement gevonden? Zorg dan dat je goed op de hoogte wordt gebracht van de periodieke kosten (servicekosten, belastingen) van de woning en laat je, indien nodig, informeren over de hypotheek die je nodig hebt en of je die kunt krijgen. In Spanje wordt louter gewerkt met annuïteitenhypotheken (altijd hetzelfde maandbedrag, het aflossingsaandeel neemt elke maand toe met hetzelfde bedrag als dat het renteaandeel afneemt, je lost dus in de laatste periode van je hypotheek pas het meeste af) met een maximale duur van 25 jaar en er geldt een eindleeftijd voor de hypotheken van 75 jaar.Je kunt tot maximaal 70% van het aankoopbedrag lenen en je moet dus 30% van de aankoopsom en de bijkomende aankoopkosten (10 à 15% bovenop het aankoopbedrag) zelf kunnen betalen. Zoek dus een betrouwbare partner in Spanje om je hypotheek te laten berekenen alvorens je een bod doet.
Advocaat voor de aankoop
Als je bod geaccepteerd wordt, zorg dat je dan meteen een betrouwbare en Engels sprekende advocaat (in Spanje gaat dat niet via een notaris zoals in Nederland) in de arm neemt. Dit hoeft niet per definitie een buitenlandse advocaat te zijn, veel Spaanse advocaten spreken ook Engels en zijn vaak beter op de hoogte van de plaatselijke wetten en gebruiken dan buitenlandse advocaten.
Deze advocaat moet uitzoeken of er nog lasten of schulden op de woning rusten (als dit zo is moet hij zorgen dat deze met het aankoopbedrag verrekend worden) en hij moet een aantal wettelijke controles uitvoeren die ervoor zorgen dat je geen kat in de zak koopt.
Alvorens je een voorlopig contract kunt tekenen is het wettelijk verplicht dat je beschikt over een Spaanse bankrekening en een Spaans fiscaal nummer voor buitenlanders (NIE-nummer). Vraag deze allebei, zeker gezien de snelheid van de Spaanse ambtelijke molen, tijdig aan.
De advocaat kan je verder begeleiden in het aankoopproces bij een voorlopig koopcontract, de aanbetaling, het voldoen van de wettelijke kosten koper en de uiteindelijke overdracht van het huis.