Het weer in Andalusië

current
max

De meest bekende belastingen waarmee je te maken krijgt in Andalusië zijn de inkomstenbelasting en de vermogensbelasting, daarnaast zal je bij het kopen van een huis te maken krijgen met overdrachtsbelasting. Deze belastingen worden in Spanje gedeeltelijk bepaald door de autonome deelstaat, zodat het kan zijn dat ze in Andalusië anders zijn dan in andere regio's.

Daarnaast zijn er gemeentelijke belastingen zoals onroerendgoedbelasting en de motorrijtuigenbelasting. Voor vrijwel alle goederen en diensten moet 21% BTW (IVA) betaald worden en uiteraard zijn er ook bedrijfsbelastingen zoals vennootschapsbelasting en een aantal regionale milieubelastingen, op deze bedrijfsbelastingen zal ik in dit stukje nog niet ingaan.

 

Inkomstenbelasting (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físícas - IRPF)

 

De inkomstenbelasting kent in Spanje een staatsaandeel en een aandeel dat door de autonome deelstaat wordt bepaald.Andalusië hanteert hiervoor tot 2022 nog acht schijven en gaat in 2023 terug naar vijf schijven. (zie hier het regionale aandeel van Andalusië, in 2023 is het regionale aandeel gelijk aan het staatsaandeel zoals dat nu ook al geldig is). Opgeteld bij het staatsaandeel varieert de totale inkomstenbelasting in 2020 afhankelijk van het inkomen van 19,5-46,8% en in 2023 zal dat 19-45% zijn.

Voor mensen die in Spanje inkomsten uit arbeid hebben maar geen inwoner van Spanje zijn geldt een speciale belasting voor niet-residenten (IRNR), die voor inwoners van de EU 19% bedraagt (24% voor niet-residenten van buiten de EU). Voor inkomen uit vastgoed gelden voor niet-residenten weer aparte belastingtarieven.

 

Vermogensbelasting (Impuesto sobre el Patrimonio - IP)
Motorrijtuigenbelasting wordt geheven door de gemeente

De belastingvrije voet voor de vermogensbelasting is in Andalusië 700.000 euro (bij inwoners van Spanje is er een bijkomende vrijstelling van nog eens 300.000 euro voor de eerste eigen woning). 

Boven deze belastingvrije voet is er een progressieve belasting die in Andalusië oploopt van 0,24% tot 3,03% (voor dat maximale bedrag moet je al een totaal vermogen van meer dan 11 miljoen euro hebben).

 

BPM (Impuesto Especial sobre determinados Medios de Transporte - IEMT)

Wanneer je in Spanje gaat wonen en je motorvoertuig uit Nederland mee wilt nemen wordt er net als in Nederland bij de eerste registratie van een voertuig in het invoerland belasting geheven. Deze is afhankelijk van het soort vervoermiddel en de marktwaarde ervan op het moment van registratie in Spanje.

 

Overdrachtsbelasting (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales y Actos Jurídicos Documentados - ITPAJD)

Afhankelijk van het aankoopbedrag van je woning varieert de overdrachtsbelasting in Andalusië van 8 tot 10%. Let op, dit zijn alleen de belastingen en niet de totale kosten koper, want er zijn bijvoorbeeld nog bijkomende advocaat- register en kadasterkosten. Deze kosten komen vaak uit op nog eens 2 à 3% van de koopsom.

 

Gemeentelijke belastingen

In Spanje wordt de motorrijtuigenbelasting door de gemeenten bepaald en geheven. Andere voorbeelden van gemeentelijke belastingen (Tasas) zijn onroerendgoedbelasting, bouwbelasting, afvalstoffen, enz.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy