Het weer in Andalusië

current
max

Almonaster la RealOp de site Los Pueblos mas bonitas de España vind je de mooiste dorpjes in Spanje, althans dat vind de gelijknamige vereniging en alhoewel er zonder meer te twisten valt of er andere dorpjes bij zouden moeten, zijn de dorpjes die zij er uit hebben gelicht zonder meer prachtig en uniek te noemen. Slechts 20% van de steden die het lidmaatschap van de vereniging aan hebben gevraagd zijn door de selectie gekomen.

Zeventien van deze dorpen liggen in Andalusië, veel dorpen hebben inmiddels hun eigen pagina op onze website. Opvallend is dat geen van de witte Andalusische dorpjes in Sevilla ligt, maar misschien is dat wel omdat je in in die provincie het beste aar de hoofdstad zelf kunt gaan om de Moorse en Romeinse invloeden te bekijken.

 

Almonaster la Real

Almonaster la Real is een klein dorpje gelegen in de provincie Huelva, in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Het ligt in de buurt van het natuurpark Sierra de Aracena en Picos de Aroche en staat bekend om zijn prachtige oude moskee, die dateert uit de 10e eeuw. Deze moskee is later omgebouwd tot een kerk, maar het heeft nog steeds veel van de oorspronkelijke islamitische architectuur behouden en is een populaire bezienswaardigheid voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het Iberisch schiereiland. Naast de moskee biedt Almonaster la Real ook een prachtig uitzicht op de omringende heuvels en bergen, evenals een rustige sfeer die typerend is voor de kleine dorpen in deze regio. Het is een geweldige plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de prachtige natuur en architectuur van Andalusië.

 

Baños de la Encina

Baños de la Encina is een prachtige stad in de provincie Jaén in het zuiden van Spanje. Het is gelegen aan de oevers van de rivier de Guadalquivir, in het noorden van de Sierra Morena. De stad is vooral bekend om zijn kasteel, dat hoog boven de stad uitsteekt en een indrukwekkend uitzicht biedt op het omliggende landschap. Het kasteel dateert uit de 10e eeuw en was ooit een belangrijk bolwerk in de verdediging tegen de Moren.

De stad zelf is ook heel schilderachtig, met smalle geplaveide straatjes en witgekalkte huizen. In de oude binnenstad vind je de kerk van San Mateo, die dateert uit de 16e eeuw en beroemd is om zijn prachtige retabel. Daarnaast zijn er enkele mooie pleinen en parken waar je heerlijk kunt ontspannen.

Baños de la Encina is ook bekend om zijn olijfolieproductie, en er zijn verschillende olijfgaarden in de omgeving waar je kunt wandelen en genieten van het prachtige landschap. Er zijn ook enkele mooie wandelroutes in de nabijgelegen bergen en bossen, die je een indrukwekkend uitzicht bieden op de omgeving. Al met al is Baños de la Encina een prachtige stad die zeker een bezoek waard is.

 

Bubión

Bubión is een pittoresk wit dorpje gelegen in de provincie Granada, in het hart van de Alpujarras, aan de zuidflank van de Sierra Nevada. Het ligt op een hoogte van ongeveer 1.300 meter boven de zeespiegel en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Het dorp is bekend om zijn Moorse architectuur en culturele erfgoed.

In Bubión vindt u talloze smalle straatjes, witgekalkte huizen en oude Moorse wachttorens die getuigen van de lange geschiedenis van het dorp. Het is een perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar rust en stilte, en willen genieten van de prachtige natuur en de traditionele Andalusische cultuur.

Het dorp is ook een populaire uitvalsbasis voor wandelaars en natuurliefhebbers die willen verkennen wat de Sierra Nevada te bieden heeft. Er zijn tal van wandelroutes die beginnen in Bubión en die u door de bergen en valleien rondom het dorp leiden. En als u wilt genieten van een traditionele Andalusische maaltijd, zijn er ook verschillende restaurants en tapasbars waar u kunt genieten van lokale specialiteiten, zoals jamón serrano, gazpacho en paella.

 

Capileira

Capileira is een schilderachtig dorpje in de provincie Granada, gelegen in de uitlopers van de Sierra Nevada, op ongeveer 1.436 meter boven zeeniveau. Het is een van de beroemdste witte dorpen van de regio en een geliefde bestemming voor toeristen die de omliggende bergen willen verkennen.

Het dorp ligt in de buurt van de Poqueira-kloof en biedt een adembenemend uitzicht op de vallei en de bergen. Capileira staat ook bekend om zijn traditionele architectuur en zijn steile, smalle straatjes die bezoekers terugvoeren naar de tijd van de Moren.

Een van de belangrijkste attracties van Capileira is de ambachtelijke markt, waar bezoekers handgemaakte producten kunnen kopen zoals keramiek, textiel en lederwaren. Andere populaire activiteiten zijn wandelen en fietsen in de omliggende bergen, evenals het proeven van lokale gerechten in de vele restaurants en tapasbars.

 

Castellar de la Frontera

Castellar de la Frontera is een schilderachtig dorpje in de provincie Cádiz in Andalusië, Zuid-Spanje. Het ligt op ongeveer 25 kilometer van de kust, in de bergen van het natuurpark Los Alcornocales. Castellar de la Frontera is omringd door weelderige bossen en adembenemende uitzichten op het nabijgelegen meer, Embalse de Guadarranque.

Het dorp heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Moorse tijd, wat nog te zien is in de vestingmuren en het kasteel dat boven het dorp uittorent. Castellar de la Frontera staat bekend om zijn prachtige oude stad, met smalle kronkelende straatjes en witgekalkte huizen met rode daken en bloempotten vol kleurrijke bloemen. Het is een rustig en vredig dorpje waar je kunt genieten van de natuur, de geschiedenis en de traditionele Andalusische keuken. Bovendien biedt het dorpje ook tal van wandel- en fietsroutes door de omliggende bergen.

 

FrigilianaFrigiliana

Frigiliana is een charmant dorpje in de provincie Málaga, gelegen in het zuiden van Spanje. Het is gelegen aan de Costa del Sol, in de uitlopers van de Sierra de Almijara, op slechts 6 km afstand van de kustplaats Nerja.

Het dorp staat bekend om zijn witgekalkte huizen, smalle straatjes en kleurrijke bloempotten die de straten sieren. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Moorse tijd, wat nog steeds zichtbaar is in de architectuur van het dorp.

Frigiliana heeft verschillende bezienswaardigheden, waaronder de kerk van San Antonio, de oude suikerfabriek en het archeologisch museum. Ook staat het bekend om de jaarlijkse Feria, een festival ter ere van de beschermheilige van het dorp, San Antonio. Tijdens dit festival is er veel muziek, dans en traditionele gastronomie.

Het dorp is ook een populaire bestemming voor wandelaars, vanwege de nabijgelegen Sierra de Almijara. Hier zijn verschillende routes te vinden die door het bergachtige landschap en de prachtige natuur van het gebied voeren.

 

Genalguacil

Genalguacil is een pittoresk dorpje in de provincie Málaga, gelegen in de zuidelijke regio van Andalusië, Spanje. Het dorpje ligt in het hart van de Serranía de Ronda, op ongeveer 40 kilometer ten westen van de stad Ronda en op ongeveer 30 kilometer ten oosten van de Costa del Sol.

Genalguacil is vooral bekend om zijn kunst. In 1994 organiseerde het dorp een kunstfestival genaamd "Encuentros de Arte" (Kunstontmoetingen), waardoor het dorpje werd omgetoverd tot een openluchtgalerij met kunstwerken verspreid over de straten en pleinen. Het succes van het festival leidde ertoe dat het dorpje het hele jaar door kunstwerken begon te verzamelen en tentoon te stellen, waardoor het een centrum van hedendaagse kunst werd.

Naast de kunst biedt het dorpje ook een prachtige natuurlijke omgeving, omringd door bergen en bossen. Er zijn verschillende wandelpaden in de omgeving die bezoekers kunnen verkennen. Daarnaast is er een kleine rivier genaamd de Genal die door het dorpje stroomt, waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige uitzichten en verfrissing kunnen zoeken in de zomermaanden.

 

Grazalema

Grazalema is een pittoresk dorpje dat gelegen is in de provincie Cádiz, in het zuiden van Spanje. Het dorpje ligt in het hart van het natuurpark Sierra de Grazalema, op ongeveer een uur rijden van de stad Cádiz. Grazalema is een van de mooiste dorpen van Andalusië en is vooral bekend om zijn prachtige natuur en de witte huizen in Moorse stijl.

Het dorp ligt op een heuveltop en biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Grazalema heeft een rijke geschiedenis en heeft door de eeuwen heen veel verschillende culturen en volkeren verwelkomd, waaronder de Romeinen, de Moren en de Christenen.

Grazalema is ook een geweldige uitvalsbasis voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het natuurpark Sierra de Grazalema is een paradijs voor wandelaars, met veel verschillende routes die variëren van gemakkelijk tot moeilijk. De hoogste berg in het park, de Pico del Torreón, biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Het dorp is ook bekend om zijn ambachtelijke producten, zoals wollen dekens, kaas en honing. Bezoekers kunnen deze producten kopen op de lokale markt of in de vele kleine winkeltjes in het dorp. In de zomermaanden vinden er ook verschillende festivals plaats in Grazalema, waaronder het feest van de patroonheilige van het dorp, de Virgen de la Aurora. Tijdens deze feesten worden er traditionele dansen opgevoerd en zijn er optochten met versierde karren en paarden.

 

Lucainena de las Torres

Lucainena de las Torres is een pittoresk dorpje in de provincie Almería, gelegen in het zuidoosten van Spanje. Het ligt in de buurt van het natuurpark Cabo de Gata-Níjar en de stad Almería, aan de voet van de Sierra de Alhamilla. Het dorpje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen en is in de loop der jaren een belangrijk centrum geweest voor mijnbouw en landbouw.

Lucainena de las Torres staat bekend om zijn prachtige witte huizen, smalle straatjes en traditionele Andalusische architectuur. Het is een perfect voorbeeld van een typisch Andalusisch dorpje, met zijn geplaveide straatjes, kleurrijke bloemen en schilderachtige pleinen. Het dorpje biedt een adembenemend uitzicht op de omringende bergen en het platteland.

Een van de hoogtepunten van Lucainena de las Torres is de oude mijnsite, die nu een belangrijke toeristische attractie is geworden. Hier kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van de mijnbouw in de regio en genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende bergen. Het dorpje biedt ook diverse wandelroutes die bezoekers door de prachtige omgeving leiden.

Lucainena de las Torres is een rustig en vredig dorpje, ideaal voor een ontspannen vakantie in Andalusië. Het biedt de perfecte gelegenheid om te genieten van de rustige sfeer en het traditionele Andalusische leven te ervaren. Het is een van die plekken die u gewoon moet zien om te begrijpen waarom het zo bijzonder is.

 

MojácarMojácar

Mojácar is een gemeente in de provincie Almería, gelegen in het zuidoosten van Spanje, aan de Middellandse Zee. Het stadje is gelegen op een heuvel en heeft een prachtig uitzicht op de kustlijn en de bergen in de omgeving. Het historische centrum is een labyrint van smalle straatjes met witgekalkte huizen en bloempotten die de gevels versieren.

Mojácar is een populaire toeristische bestemming vanwege de mooie stranden en het aangename klimaat. De stad heeft een lange geschiedenis en er zijn overblijfselen gevonden uit de Iberische en Romeinse tijd. Er zijn ook verschillende bezienswaardigheden, waaronder de kerk van Santa María, het kasteel van Mojácar en de Fuente Mora-fontein.

Het stadje is ook bekend om zijn artistieke gemeenschap. Er zijn verschillende kunstgalerijen en er worden regelmatig tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd. Bovendien is Mojácar een paradijs voor golfliefhebbers, met verschillende golfbanen in de buurt.

 

Níjar

Níjar is een pittoresk dorpje in de provincie Almería, gelegen in het zuidoosten van Spanje. Het ligt op ongeveer 30 kilometer afstand van de stad Almería en is omringd door het natuurpark Cabo de Gata-Níjar. Het dorp staat bekend om zijn witgekalkte huizen en smalle straatjes met kleurrijke bloempotten en planten die langs de muren groeien.

Níjar is ook beroemd om zijn traditionele aardewerk, dat nog steeds met de hand wordt gemaakt in lokale werkplaatsen. Dit ambacht wordt al eeuwenlang doorgegeven van generatie op generatie en de lokale keramiek staat bekend om zijn kwaliteit en unieke ontwerpen.

Naast het bewonderen van de architectuur en het aardewerk kun je in Níjar genieten van de prachtige omgeving en het landschap van het natuurpark verkennen. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes die door het natuurpark lopen, en je kunt ook genieten van de rustige stranden en de heldere wateren van de Middellandse Zee.

Als je meer geïnteresseerd bent in geschiedenis, kun je een bezoek brengen aan het nabijgelegen Fort van Níjar, dat dateert uit de 10e eeuw en een prachtig uitzicht biedt over de omliggende vallei. Al met al is Níjar een charmant dorpje met veel te bieden aan bezoekers die op zoek zijn naar zowel natuur als cultuur.

 

Pampaneira

Pampaneira is een prachtig wit dorpje in de provincie Granada, gelegen in de uitlopers van de Sierra Nevada. Het is onderdeel van de beroemde Alpujarras-regio en is bekend om zijn traditionele architectuur, die wordt gekenmerkt door smalle straatjes, witgekalkte huizen en rode daken. Pampaneira ligt op ongeveer 60 kilometer van de stad Granada en is gemakkelijk te bereiken via de pittoreske weg die door de bergen slingert.

Het dorp staat bekend om zijn traditionele ambachten, zoals de productie van handgemaakte tapijten en keramiek, en biedt bezoekers tal van gezellige bars en restaurants om te genieten van de lokale keuken. De omgeving van Pampaneira biedt ook tal van mogelijkheden voor buitensportactiviteiten, waaronder wandelen en mountainbiken in de bergen.

Het hoogtepunt van Pampaneira is ongetwijfeld de Moorse toren uit de 16e eeuw, die uitkijkt over het dorp en de omringende bergen. Hier vind je ook het plaatselijke museum van etnografie, dat een fascinerende kijk biedt op de lokale geschiedenis en cultuur. Al met al is Pampaneira een prachtige plek om te bezoeken en deel uit te maken van de Andalusische charme en cultuur.

 

Segura de la Sierra

Segura de la Sierra is een prachtig bergdorp in de provincie Jaén, gelegen in het noordoosten van Andalusië, Spanje. Het dorp ligt op een hoogte van 1.230 meter boven de zeespiegel en maakt deel uit van het natuurpark van de Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas.

Het dorp staat bekend om zijn middeleeuwse uitstraling, met smalle straatjes, steegjes en witgekalkte huizen met rode daken die tegen de berghellingen aan zijn gebouwd. Het wordt gedomineerd door het imposante kasteel, dat uitkijkt over de omringende bergen en het prachtige landschap.

Segura de la Sierra is een populaire bestemming voor wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers, vanwege de overvloed aan wandelroutes en prachtige landschappen. Er zijn talloze uitkijkpunten waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten op de omringende bergen en valleien. Ook staat Segura de la Sierra bekend om de ambachtelijke producten, waaronder houtsnijwerk, keramiek en lederwaren.

Het dorp heeft ook een rijke geschiedenis, met overblijfselen uit de prehistorie, Romeinse nederzettingen en een indrukwekkend Moors kasteel dat dateert uit de 13e eeuw. Al wandelend door de straten en pleinen van Segura de la Sierra waan je je in een andere tijd en kun je genieten van de rustige en authentieke Andalusische sfeer.

 

Setenil de las BodegasSetenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is een klein, charmant dorpje in de provincie Cádiz, gelegen in het zuiden van Spanje. Het dorpje ligt in de buurt van de bekende witte dorpen van Andalusië, en is gebouwd op een rotsachtige kloof, waar de rivier de Trejo doorheen stroomt. Het is bekend om zijn prachtige, smalle straatjes die deels uitgehakt zijn in de rotsen en deels uit witte huizen bestaan.

Het dorpje is ook bekend om zijn beroemde bodega's, waar lokale wijn en sherry wordt geproduceerd. In de bodega's kunnen bezoekers genieten van wijnproeverijen en krijgen ze een kijkje in het productieproces.

Setenil de las Bodegas is ook een populair toeristisch gebied vanwege de vele mogelijkheden voor outdoor activiteiten in de omgeving, zoals wandelen en bergbeklimmen in de nabijgelegen bergen. Het gebied staat ook bekend om zijn culinaire specialiteiten, zoals de chorizo ​​en andere lokale gerechten die je in de vele restaurants kunt proeven.

Al met al is Setenil de las Bodegas een geweldige bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring in Andalusië. Het dorpje biedt een combinatie van geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie, en is een plek die je niet wilt missen als je door Zuid-Spanje reist.

 

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera is een charmant stadje in de provincie Cádiz, in de autonome gemeenschap van Andalusië in het zuiden van Spanje. Het stadje ligt bovenop een heuvel en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende velden, heuvels en de zee. Het stadje is een populaire toeristische bestemming en trekt bezoekers aan vanwege zijn prachtige architectuur, smalle straatjes en witgekalkte huizen. Het oude deel van de stad, dat bekend staat als de "Casco Antiguo", is een labyrint van smalle straatjes, pleinen en patio's, en is heerlijk om in te verdwalen. Het is omgeven door een middeleeuwse stadsmuur en heeft verschillende historische monumenten, zoals het Castillo de Vejer, de Torre del Mayorazgo en de kerk van El Divino Salvador.

Vejer de la Frontera is ook beroemd om zijn gastronomie, vooral de lokale zeevruchten en visgerechten, die worden bereid met verse ingrediënten uit de nabijgelegen zee. Het stadje heeft een levendige bar- en restaurantcultuur, waar bezoekers kunnen genieten van heerlijke lokale gerechten en wijnen. Bovendien heeft het stadje verschillende ambachtelijke winkels, waar bezoekers handgemaakte producten, zoals keramiek en textiel, kunnen kopen.

In de omgeving van Vejer de la Frontera vind je prachtige stranden, zoals El Palmar en Los Caños de Meca, die bekend staan om hun kristalheldere water en witte zandstranden. Ook zijn er veel mogelijkheden voor outdoor activiteiten, zoals wandelen, fietsen en paardrijden in de omliggende heuvels en bossen. Al met al is Vejer de la Frontera een must-see bestemming in Andalusië, die bezoekers zal verrassen met zijn schoonheid en charme.

 

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra is een pittoresk dorpje gelegen in de provincie Cádiz, in de autonome gemeenschap Andalusië in het zuiden van Spanje. Het dorp ligt aan de voet van de Sierra de Grazalema, en kijkt uit over het heldere water van de Guadalete-rivier en het prachtige stuwmeer van Zahara-El Gastor. Zahara de la Sierra is omgeven door een adembenemend landschap met hoge bergen, groene valleien en dichte bossen.

Het dorp is vooral bekend om zijn prachtige kasteel, dat bovenop een heuveltop staat en uitkijkt over de omliggende landschappen. Het kasteel is gebouwd in de 12e eeuw en was ooit een belangrijke vesting in de Moorse tijd. Tegenwoordig is het kasteel een populaire toeristische attractie en biedt het een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Andere bezienswaardigheden in Zahara de la Sierra zijn onder meer de kerk van Santa Maria de la Mesa, gebouwd in de 18e eeuw, en de oude stadsmuren die nog steeds rondom het dorp staan. In de smalle straatjes van het dorp zijn er gezellige bars en restaurants waar bezoekers kunnen genieten van de lokale specialiteiten.

Zahara de la Sierra is ook een populaire bestemming voor buitensportactiviteiten, zoals wandelen, mountainbiken, klimmen en kanoën op het stuwmeer. Het dorp is een geweldige uitvalsbasis om de Sierra de Grazalema te verkennen, een beschermd natuurgebied met een unieke flora en fauna. Het is een plek waar bezoekers kunnen genieten van de rust en de schoonheid van het Andalusische platteland.

 Zuheros

Zuheros

Zuheros is een prachtig dorp gelegen in het hart van Andalusië, in de provincie Córdoba. Het dorp ligt aan de voet van een kasteel en wordt omringd door de majestueuze bergen van de Sierra Subbética. Zuheros is vooral bekend om zijn witte huizen en smalle straatjes die kronkelen door de heuvels van het dorp. Het is een van de mooiste dorpen van Andalusië en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld.

Het dorp staat ook bekend om zijn historische monumenten, waaronder de Iglesia de Los Remedios, een prachtige kerk uit de 16e eeuw, en het Castillo de Zuheros, een kasteel uit de 9e eeuw dat hoog boven het dorp uittorent. Een andere bezienswaardigheid is de Cueva de los Murciélagos, een grot die bekend staat om zijn prachtige stalactieten en stalagmieten.

Zuheros is ook een belangrijk centrum voor de productie van olijfolie. Het is de thuisbasis van verschillende olijfoliemolens en heeft een lange traditie van olijfolieproductie. In het dorp kunt u dan ook heerlijke olijfolie proeven en kopen.

Ten slotte is Zuheros ook een geweldige bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het dorp ligt aan de rand van het natuurpark Sierra Subbética, een van de mooiste natuurparken van Andalusië, en biedt tal van wandel- en fietsroutes door het prachtige landschap.

 

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy